Wil je nog meer weten over stilte en geluid, gehoor en gehoorschade? Snuister dan rond bij infotainment! Hier kan je allerhande links naar websites, filmpjes en geluidsfragmenten terugvinden.

Infotainment

 • Wetenschap vs muziek

  Weet je hoe je geluid kan zien? Bekijk het filmpje.    
 • Wat is geluid?

  Geluid is overal om ons heen, maar wat is het? Geluid is eigenlijk trillende (voortbewegende) lucht. Bekijk snel het filmpje als bewijs!
 • Vergelijk de geluiden

  Vergelijk de geluiden zoals deze gehoord worden door een normaalhorende en door iemand met gehoorverlies door lawaai. Let op, het gaat in deze gevallen slechts over een licht gehoorverlies!
 • Technische handleiding geluidsnormen muziek

  De 'technische handleiding geluidsnormen' is een zeer uitgebreide handleiding die alle details uitlegt over de 'Regeling voor geluidsnormen muziekactiviteiten' die sinds 01/01/2013 van kracht is. Eerst worden de normen zelf uitgelegd, zowel per categorie als per soort van activiteit (jeugdhuis, tentfuif,...). Daarna volgt een technische toelichting over het meten van geluid en de oordopjes. Vervolgens wordt geschetst hoe de normen gecontroleerd en bestraft worden. Er wordt afgesloten met een klein stukje over gehoor en gehoorschade.
 • Sssssst, mag het ook eens stil zijn?

  Mag het voor jou ook eens wat stiller zijn? Zin in een stille wandeling?Ontdek dan via deze link de website van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie omtrent de stiltegebieden in Vlaanderen.
 • Ruis: waargebeurd verhaal

  'Ruis' vertelt het waargebeurde verhaal van een jongeman met ernstige gehoorschade.Gehoorschade komt meer voor dan je denkt en is vaak nog een taboe. Niet alleen luide muziek, maar ook blootstelling aan machinelawaai (bijvoorbeeld op school) kan tot gehoorschade leiden. 
 • Reportage VOLT: geluidsnormen

  Het één-programma 'VOLT' ging de discussie aan over de geluidsnormen in de muziekindustrie. Zijn ze te streng, of juist niet? Herbekijk de discussie!
 • Reportage VOLT: gehoorschade

  Tijdens deze reportage uit het één- programma 'VOLT' komen we meer te weten over de gehoorschade van radiopresentator Peter Van de Veire.
 • Our ears never sleep...

  Deze Engelse tekst gaat over het belang van een goed gehoor. Test je kennis over deze tekst bij 'Ik ga ervoor!'.
 • Oren om te horen

  Geluid wordt opgevangen door het trommelvlies. De geluidstrillingen worden doorgegeven aan kleine botjes in het oor. Daarna komt de trilling in het slakkenhuis terecht. Daar zit vloeistof in die haartjes doet bewegen. Die haartjes sturen signalen naar je hersenen. Die signalen zijn geluidsprikkels. Zo hoor je.

Pagina's